Miško Plavi
Dom omladine Beograda
21. februar 2010.

22. februar 2010.

 
 
 
  Nakon velikog uspeha koji je doživeo prošle godine na dve japanske turneje, Miško Plavi je svoj program "Music around the World" sinoć predstavio beogradskoj publici.

Miško Plavi je vrlo poznat kao muzičar na našim prostorima. Radeći u grupama D’Boys, Piloti i EKV stekao je ime cenjenog multiinstrumentaliste, ali i aranžera, snimatelja i producenta. Pošto već nekoliko godina živi i s velikim uspehom radi u Japanu, ove večeri je odlučio da nam predstavi repertoar koji je prezentovao publici u Japanu.
Ovaj koncert je praktično bio “one man show” pošto je Miško bio sam na sceni svirajući harmoniku (ne dugmetaru!) i koristeći razne ritmičke podloge i loopove u prvom delu koncerta. Inspirisan muzikom Balkana, francuskom šansonom, španskim melodijama, tangom i modernom evropskom muzikom, Miško je vešto ukomponovao i motive iz naših narodnih pesama i kola. Publika je sa oduševljenjem prihvatila vitruoznu svirku Miška Plavog.
Posle 15–minutne pauze Miško se vratio i počeo da najavljuje svoje goste.




Prvi gost bio je Marko Milivojević, sin čuvenog jazz bubnjara Nafte, koji sad nosi očev nadimak. Počeo je da svira u grupi Morbidi i Mnoći  sa Miloradom Milinkovićem - režiserom i Mariom Surjanom - web dizajnerom koji radi u Italiji. Kasnije su Miško i Marko svirali na promociji EKV albuma Dum Dum. Ove večeri su malo džezirali pokazujući svoje i muzičke i zabavljačke kvalitete.

Zatim su se na bini kao gošće Miška Plavog pojavile članice kvarteta  Wonder String Quartet. Zajedno sa Miškom izvele su temu iz filma "Lovers" Jean Marc Barra, a kasnije i jednu solo kompoziciju.




Treći gost je po Miškovim rečima "totalni amater" ali je pristao da večeras prvi put peva uz harmoniku. Njegovo ime je Zoran Kostić, poznatiji kao Cane iz grupe Partibrejkers.
Pomalo nesiguran, Cane je uz Miškovu dinamičnu pratnju izveo pesmu "Anestezija"  Milana Mladenovića i EKV-a i pobrao veliki aplauz.
Uz još nekoliko kompozicija Miško je završio zvanični deo koncerta.
Na bis je izveo svoju verziju čuvene stvari grupe The Cream  "Sunshine of Your Love" i nezaboravnu narodnu pesmu "Kaleš bre Anđo".
Prezadovoljna publika u prepunoj Sali Amerikana srdačno je ispratila Miška Plavog poželivši mu da uskoro ponovo nastupi.


tekst - Slobodan VlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti


Paul Young
Sava centar
21.02.10.



Ajs Nigrutin
Dom omladine Beograda
14.02.10.



AIR
Beogradska Arena
10.02.10.




Bajaga i Instruktori
Sava centar
29.12.09.




Block Out
Dom omladine Beograda
27.12.09.




Massimo Savić
Sava centar
22.12.09.




Petrol
Lollobrigida

Dom omladine Beograda
18.12.09.